Mozer Dental fogorvos Siófok
Mozer Dental fogorvos Siófok

 3D CT Háromdimenziós Digitális Röntgen készítés! 20.000 Ft

IDŐPONTKÉRÉS: +36 30 71 80 787

Az árlistában változás történt! Megértésüket köszönjük!

A készenléti ügyelet SZÜNETEL!

IDŐPONTKÉRÉS: +36 30 71 80 787

 

Tömések

A tömés menete

A szuvasodások ellátásakor a szuvas részt távolítjuk el, az egészséges foganyag maximális megkímélése mellett. A fájdalommentes kezeléshez kiváló minőségű érzéstelenítő anyagokat használunk és a fúrás során modern, rendkívül jó vízhűtésű fogászati fúrógép áll rendelkezésünkre, ezzel megakadályozzuk a tisztítás során a foganyag felmelegedését és a kezelés során tapasztalt kellemetlen érzést.

Ha a fogak tömésére kerül a sor, választhatunk a hagyományos amalgám tömés és esztétikusabb tömőanyagok közül is.

Amalgám fogtömés

Amalgámnak nevezzük egy vagy több fém reszelékének higannyal alkotott ötvözetét. Az amalgám régóta viták kereszttüzében áll, mivel kérdéses, hogy van-e egészségkárosító hatása. Jelenleg az amalgámtömést kitilthatja az EU a tagországokból, hogy a higany mérgező hatásától megvédje az embereket.

Az amalgámtömésben lévő higany össze van keverve a fémekkel, ilyen formában már csak egészen csekély kipárolgása lehet. Ez a páciensre nem veszélyes, inkább az anyaggal dolgozó személyzetre. Az amalgám tömés legfőbb erénye, hogy olcsó, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hosszú élettartamú.

Hátránya, hogy színe miatt nem esztétikus, jól vezeti az elektromosságot és a hőt, valamint egyes nézetek szerint (lásd: fentebb) mérgező. Tehát ez az anyag előnyökkel és hátrányokkal is rendelkezik, így az előbbiek után a páciens eldöntheti, hogy a fogába milyen anyagból készült restaurációt szeretne.

Esztétikus fogtömés

Ide tartoznak azok a tömőanyagok, melyeket kompozíciós tömőanyagoknak, vagy kompozitoknak nevezünk. Ezek az anyagok frontfogakba és rágófogakba egyaránt használhatók, mivel a fogak eredeti alakja és színe egyaránt reprodukálható. Ezek plasztikus tömőanyagok, ami azt jelenti, hogy a fogba paszta formájában kerülnek és a kialakított üregben szilárdulnak meg.
A megszilárdulás módja kétféle lehet. Az egyik esetben kémiai úton köt meg a tömés két anyag összekeverése által, a másik esetben, a manapság elterjedtebb (ezt használjuk mi is) a tömőanyagot egy speciális kék fénnyel, nagy teljesítményű LED lámpával világítjuk meg, az anyag szilárdulása ennek hatására történik. Ezen tömőanyagoknak sajátos kémiai szerkezetük van, kedvező mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A tömésnek megfelelő tartása van akkor is, ha csak minimális ép fogszövetet távolítunk el, mivel a tömés készítése során ragasztóanyagokat is alkalmazunk, amely kémiai kötődést is eredményez.